Vršački venac

Time passed:
3
3
2
2
0
0
Dana
2
2
2
2
Sat
0
0
8
8
Minuta
3
3
2
2
Sekundi

 

           Bulgaria  ceska  Gruzuja  Panama  Poland  Romania  Web-Srbija  Kompas35px

Učesnici 2023.

 

Srbija

 

ANSAMBL NARODNIH IGARA I PESAMA SMEDEREVO, SRBIJA

Ansambl narodnih igara i pesama Smederevo je nastavljač tradicije Kulturno-umetničkog društva METKOS koje je osnovano davne 1946. godine od strane radnika Železare Smederevo. Danas nakon skoro 80 godina duge tradicije, funkcioniše kao radna jedinica Centra za kulturu Smederevo i u svom sastavu ima folklornu, muzičku i pevačku sekciju. Broji preko 300 članova i osvajač je mnogobrojnih nagrada i priznanja kako u Srbiji tako i u inostranstvu

 

Srbija

 

KUD ELEKTROPORCELAN, SRBIJA

Na oko osamdeset kilometara južno od Beograda, grad Aranđelovac uklješten između planina Bukulje, Venčaca i istorijskog brda Orašca, smešten na penušavim vrelim mineralnim izvorima Bukovičke Banje, je grad velikih kulturnih sadržaja, mnogobrojnih hotela, sportskih terena, otvorenih i zatvorenih bazena, bukuljskih jezera, banjskog lečilišta i čuvenog parka. U njemu živi i radi kulturno umetničko društvo "Elektroporcelan". Društvo u svom kontinuiranom dugogodišnjem radu, a postoji od 1956. godine, glavni je stožer, nosilac i prezenter srpske narodne tradicije naše šumadijske regije i jedan od većih ansambala u zemlji. U svom bogatom repertoaru, preko dvadeset koreografija, mnogobrojnih solista pevača, pevačkih grupa, instrumentalista na izvornim narodnim instrumentima, orkestarskim tačkama, mami uzdahe i aplauze na pozornicama širom naše zemlje i sveta. Sve koreografije koje izvodi naš ansambl kostimirane su unikatnom i originalnom narodnom nošnjom. Sa približnim brojem od 400 članova, folklorni ansambl radi u šest dečijih ansambala, izvođačkom omladinskom ansamblu, ansamblu veterana, školi narodnih igara i pesama i grupama pevača.

 

Srbija

 

GRADSKO KULTURNO UMETNIČKO DRUŠTVO „LAZA NANČIĆ“, SRBIJA

Gradsko kulturno umetničko društvo „Laza Nančić” osnovano je 1919. godine i kroz dugu istoriju više puta menjalo je naziv, ali uvek sa istim ciljem, da se očuva izuzetno bogata narodna tradicija. Od osnivanja, kroz društvo je prošlo više od 10 000 članova svih uzrasta. Danas društvo broji oko 200 članova raspoređenih u tri sekcije: foklornu, orkestarsku i pevačku. Plasirano je među deset najboljih ansambala Srbije i dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Umetnički rukovodilac društva je Vladimir Bošković a predsednik društva Pavle Vlahović.

 

Panama

 

FOLKLORNA AKADEMIJA "HOSE KORELJA", PANAMA

Folklorna akademija "Hose Korelja" osnovana je 16. marta 1987. sa svega 15 polaznika i već 36 godina baštini folklor Paname u zemlji i inostranstvu. Predstavljala je Panamu u više od 20 zemalja, a 2021. je učestvovala u Folklorijadi u Rusiji. Trenutno broji 135 polaznika od kojih najmlađi imaju samo pet godina.

 

Poljska 

 

FOLKLORNI ANSAMBL "ROSTOČE", POLJSKA

Folklorni ansambl "Rostoče" osnovan je 1980. Vezan je za Kulturni centar u Tomasovu Lubelskom. Stanislava Kovalska je umetnički direktor, dok je Malgorzata Klos direktor dva orkestra. Ansambl broji 200 članova, u sedam uzrasnih grupa. Repertoar čine melodije i igre iz različitih oblasti, kao i poljske narodne igre. Cenjeni su u zemlji i inostranstvu, između ostalog, u Bugarskoj, Srbiji, Turskoj, Jugoslaviji, Francuskoj, Holandiji, Grčkoj, Italiji, Litvaniji, Ukrajini, Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Južnoj Koreji i Meksiku. Grupa je imala dosta uspeha na domaćim takmičenjima i festivalima. Priznati od poljskog ogranka međunarodne folklorne organizacije CIOFF, igrači i muzičari ovog ansambla predstavljali su poljsku kulturu na festivalima u inostranstvu. Grupi je posebno stalo da promoviše folklornu tradiciju svoje oblasti kao jedinstvenog dela evropske kulture.

 

Bugarska 

 

DOM KULTURE “HRISTO BOTEV -1892 / FOLKLORNI IGRAČKI ANSAMBL "DIMUM", BUGARSKA

Folklorni ansambl "Dimum" izvodi igre vezane za običaje i tradiciju naroda severne Bugarske duž Dunava, kao i drugih oblasti Bugarske. Nastao je pre više od 40 godina. Broji oko 30 članova različitih dobi. Folklorni ansambl "Dimum" je svojevrsna lična karta belenske opštine i Bugarske. Iako je u pitanju amaterska grupa, svojim učešćem i predstavljanjem, publika u Bugarskoj i brojnim međunarodnim kulturnim festivalima ocenila ju je kao grupu izuzetnih profesionalaca. Dosad su nastupali u Holandiji, Italiji, Portugaliji, Francuskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Turskoj, i Severnoj Makedoniji. Zahvaljujući ovim nastupima i ostvarenim kontaktima, opština Belene je postala domaćin koncerata na međunarodnom folklornom festivalu u Velikom Trnovu pod patronatom CIOFF-a na kojima su nastupali ansambli iz Italije, Srbije, Grčke, Baškortostana, Turske, Rumunije, Jermenije, Rusije.

 

Gruzuja

 

LETEĆI GRUZIJCI, GRUZIJA

Ansambl “UNIVERZITET 2” osnovao je David Kikvadze 1996. Jednočasovni program ansambla “UNIVERZITET 2” je priča koja traje i pripoveda o avanturi duha Gruzije, o promeni koja se desila s njegovim postojanjem. Ansambl “UNIVERZITET 2” je nastupao na brojnim festivalima u raznim zemljama: Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu, Argentini, Španiji, Ukrajini, Francuskoj, Rusiji, Belorusiji, Kini, Turskoj, Italiji, Portugaliji, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj.
Gruzijski igrači nastupaju solistički, u paru i grupi. Svaki igrač mora da se povinuje zahtevima zajedničkog plana i njegovom izrazu u igri. Istovremeno, izvođači ne gube svoju individualnost, pošto nekoliko igara iziskuje nadmetanje u snazi, gipkosti, skokovima i smelim pokretima. Igračice imaju interesantnu ulogu. Ta uloga ima gracioznost i šarm, koji se mogu uporediti sa klasičnim baletom, gde svaka emocija i osećanje inaju svoj tradicionalni pokret. Igračice su suptilne i spokojne, prave male korake i odaju utusak kao da klize po tlu. Muški igrači se takođe mogu pohvaliti veoma originalnom tehnikom koja je jedinstvena na svetu; oni igraju na vrhovima prstiju bez pomoći baletskih špic-patika. Kroz neverovatan izraz muževne energije, izvode spektakularne skokove i okrete, sa nezamislivom brzinom i preciznošću. Oni su jedini muškarci na svetu koji igraju na vrhovima prstiju.

 

Rumunija 

 

FOLKLORNI ANSAMBL „TIMIŠUL”, RUMUNIJA

Folklorni ansambl „Timišul“ osnovan je 1968. godine. Neprestano se razvija, uživajući u velikim uspesima i priznanjima, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.
Oduvek je bio priznat kao jedna od najboljih umetničkih trupa Rumunije. Asambl ima izuzetno veliki repertoar koji sadrži pesme i više od 20 igara i različitih običaja iz Rumunije.

 

Češka

 

FOLKLORNI ANSAMBL JAGAR, ČEŠKA

Današnji Folklorni ansambl Jagar z Havirov osnovan je 2007. godine kao orkestar cimbala. Većina članova bavila se folklorom od mladosti u dečijoj folklornoj grupi Vonička z Havirov. Uprkos jakim regionalnim temeljima u Laškom i Tešin Šleskoj, orkestar je odlučio svirati uglavnom pesme u kojima uživa i koje ih ispunjavaju. Iz tog razloga njihov repertoar pokrivao je široko područje i većinu regija u Moravskoj, Slovačkoj, ali i Mađarskoj i Rumuniji. Orkestar cimbala Jagar 2016. godine snimio je istoimeni album čiji je profil bio usmeren na vojničke, ljubavne i pitke pesme, čemu je doprinela i činjenica da je postava bila isklučivo muška. U to vreme se počela rađati povremena saradnja sa pevačima i plesačima iz koje je početkom 2017. nastao Folklorni ansambl Jagar. Fokus za stvaranje prvog celovečernjeg programa bila su područja koja okružuju planine Beskydy, a posebno Zapadna Slovačka. No kao ni kod orkestra ni stvaranje plesnog programa nije bilo čvrsto definisano granicama regije, već nastojanjem da nastupom zabave sebe i publiku. Jagar je godšnji organizator međunarodnog festivala folklora Folklorni (NE)test i susreta muzičara i ljubitelja folklora pod nazivom Folklorni (NE)ples, te učesnik mnogih festivala i drugih prigoda. Folklorni ansambi Jagar proglašen je kulturnim dobrom grada Havirova za 2021. godinu.

 

VIŠE IZ OVE KATEGORIJE:
Opšta pravila »
Vi ste ovde: Home Učesnici
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa