Vršački venac

Time passed:
3
3
1
1
6
6
Dana
0
0
0
0
Sat
4
4
7
7
Minuta
4
4
2
2
Sekundi

 

           BiH Ungary Mexico Web-Rumunijars-lgflag Web-Srbija Kompas35px

Učesnici 2018.

Serbia

 

KUD “Stanko Paunović” NIS-Rafinerije nafte
Pančevo, Srbija

Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” osnovano je 1948. godine kao društvo železničara Pančeva. Od 1977. godine sponzor društva je Rafinerija nafte Pančevo, čiji je naziv dodat imenu društva. Ansambl je učestvovao na najznačajnijim festivalima u Srbiji: Bemus u Beogradu, Vukov sabor u Tršiću, Homoljski motivi u Kučevu, Saboru narodnog stvaralaštva Srbije u Topoli, Vršački venac u Vršcu... Ansambl je učestvovao na mnogim međunarodnim festivalima. Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” nagrađivano je zlatnim plaketama u svim starosnim kategorijama, na festivalima od pokrajinskog i republičkog značaja, kao i međunarodnim festivalima. “Paunović” danas okuplja oko 550 članova u okviru 14 igračkih grupa, ženske i muške pevačke grupe, narodnog orkestra, dečjeg narodnog orkestra, tamburaškog orkestra, škole tambure, škole frule, i radionice za rekonstrukciju narodnih nošnji. Na repertoaru ansambla nalaze se koreografije i pesme sa celokupnog srpskog etničkog prostora. Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” organizator je festivala pevačkih grupa „Etno glas“ (od 2001. godine) i festivala dečijih folklornih ansambala „Pančevo-grad igre“ (od 2009. godine). Ansambl je nosilac mnogih značajnih priznanja.

 

Mexico

 

Estampas d Mexico, Mexico

Estampas d Mexico je zvanična folklorna grupa Tecnologico de Monterrey Campus Guadalajara, koju su osnovali srednjoškolci, visokoškolci i postdiplomci koji su talentovani za umetnosti kao što su ples, pevanje i muzika (Mariachi). Od svog osnivanja 1998. godine, Estampas de Mexico je učestvovao na nekoliko međunarodnih folklornih festivala širom sveta koji su organizovali CIOFF i IOV kao što su Njemačka, Belgija, Francuska, Ekvador, Nizozemska, SAD, Malazija, Kanada, Kambodža, Rusija, Turske, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Portugala, Kube, Poljske i Kolumbije. Repertoar Estampas de México ide od tradicionalnih plesova poznatih širom sveta, poput “Jarabe Tapatío” iz različitih manje poznatih država poput Chihuahua. Svaki deo predstave se odigravava uživo kroz muziku i pevanje. Sada pratimo folklor iz država Jalisco, Veracruz i Nayarit. Predstavljamo najtradicionalnije plesove svake države, to činimo na najekstentičniji i tradicionalni način. Svaki region ima sasvim drugačiji način slave de fiesta i radost što je Meksikanac. Sa najpopularnijeg načina od strane Jalisco-ove muzike i plesa, koju predstavlja charro mexicano manje poznatih kao veseli i opasni plesovi Nayarita, plesali su sa mačetom.

 

Web-Srbija

 

Kulturno – umetničko društvo „Kopaonik“
Leposavić, Srbija

Kulturno – umetničko društvo ,,Kopaonik,, Leposavić osnovano je 1998.godine. Program rada obuhvata aktivnosti usmerene na očuvanju tradicionalnih kreativnosti kulture i nacionalnog identiteta srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Društvo je organizovano kroz različite sekcije: muzičku, folklornu, pevačku, rdadionica za izradu narodne nošnje. Postoji preko 1500 javnih nastupa u zemlji i inostranstvu: Rumunija (2puta), Ukrajina, Grčka (2 puta), Italija, Austrija (2 puta), Poljska, Turska, Francuska, Španija (2 puta), Belgija, Australija, Kipar, Jordan , Tunis, Rusija, Švedska i Kina. Na njegovom repertoaru uključeno je 28 koreografija od kojih su 17 sa Kosova i Metohije. Do sada je kompanija imala preko 1600 članova, a trenutno ima 250 članova. Nagrađen je Orderom srpskog despota Stefana Lazarevića, bogatom riznicom drugih nagrada sa praktično svih nastupa u zemlji i inostranstvu.

 

RUSS0001

 

Kozački ansambl pesama i igara
„Slobodna stepa“, Stavropol, Rusija

Folklorna grupa „Viana do Castelo“ nastala je 1976. godine, u srcu grada koji je poznat kao prestonica folklora u Portugalu. Počeli su kao mala grupa učenika i nastavnika iz stare Tehničke škole, boreći se da očuvaju jedinstveno folklorno nasleđe svog regiona, koje je bilo ugroženo brzim promenama u svetu 70-tih godina. Uskoro su stekli vodeću ulogu, zahvaljujući raznovrsnosti kostima koje koriste na nastupima, što na istoj sceni okuplja tradicije iz različitih regija oblasti Vijane. Raznolik repertoar je odraz geografskog položaja - od prelepe doline reke Lime koja se uliva u Atlantik, do malih planinskih sela Serra d’Arga. Repertoar buhvata mnoštvo plesova i pesama, sakupljenih i sačuvanih tokom perioda od 40 godina koje nas šalju na putovanje kroz vreme, do drevnih tradicija Vijane. Folklorna grupa „Viana do Castelo“ se smatra jednim od najistaknutijih predstavnika folklora Vijane zbog raznolikosti kostima i plesova. Međutim, njihova baština je mnogo više od kostima i instrumenata. Najvažnije je sećanje na ljude i tradiciju koju folklorna grupa „Viana do Castelo“ ponosno predstavlja na na svakoj pozornici na kojoj nastupa.

 

Serbia

 

ADZNM “GUSLE” iz Kikinde, Srbija

Akademsko društvo za negovanje muzike “GUSLE” iz Kikinde osnovano je daleke 1876. godine. Društvo danas u više sekcija okuplja preko 600 aktivnih članova, istinskih zaljubljenika u muzičko-folklorno i horsko stvaralaštvo. Pored redovnog, svakodnevnog rada i održavanja režima proba svih sekcija programska aktivnost se ogleda u organizaciji koncerata, festivala, studijska etnomuzikološka i etnokoreološka istraživanja (etnokamp), izdavačka delatnost, izrada nošnji (scenskih kostima), međunarodna saradnja. U okviru društva rade sledeće Sekcije: škola folklora (šest grupa), dečji izvođački folklorni ansambl, izvođački folklorni, škola, tamburaški orkestar, sekcija narodnih, veliki narodni orkestar, muška i ženska pevačka grupa, izvorna narodna grupa, izvorna grupa „GAJDAŠ I BEĆARUŠE”, ansambl za modernu muziku, dečji horić CVRČAK. Uz nabrojane sekcije u okviru Društva radi i RADIONICA ZA IZRADU KOSTIMA i KLUB PRIJATELJA DRUŠTVA.

 

Ungary

 

„Harruckern” Folklorni ansambl,
Đula, Mađarska

“Harruckern” folklorni ansambl iz Đule pokazuje tradicionalnu plesnu kulturu karpatskog basena u svojim nastupima. Repertoar grupe uključuje i narodne igre iz čitavog područja u Mađarskoj i nekoliko lokalnih prijateljskih plesova. Nastupi se sastoje od nekoliko koreografija iz tih regiona i traju oko 5-8 minuta. Grupa organizuje radionice, plesove, parade i druge programe. Njihov orkestar svira tradicionalnu muziku za grupu.Grupa “Harruckern” osnovana je 2009. godine u Đuli, koja predstavlja sedište “Janos Harruckern” srednje tehničke škole okruga Bekes. Od tada su učestvovali na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. “Harruckern” se subvencioniše iz osnivačkog fonda kome doprinose članovi grupe. Plesači su studenti i radnici iz grada Đule. Vežbaju dva puta nedeljno tokom cijele godine. Neki od njih su profesionalni nastavnici folklora. Škola Elementarne umjetnosti grada podržava Grupu. Na odeljenju za narodnost oko 200 dece uči osnove plesova.

 

Romania

 

Folklorni ansambl „Timišul“, Temišvar, Rumunija

Osnovan 1968. godine, folklorni ansambl „Timišul“ se konstantno razvija i izuzetno je uspešan i priznat, kako na domaćem, tako i na internacionalnom nivou. Osvajač brojnih nagrada i prisutan na večini značajnih festivala, ansambl „Timisul“ je oduvek smatran za jednu od najboljih umetničkin trupa svoje vrste. Aktivnosti ansambla ne cene samo stručnjaci ove oblasti, već i publika, zahvaljujući raznim nastupima na lokalnim i nacionalnim TV stanicama. Na međunarodnom nivou, „Timisul“ je učestvovao na mnogim festivalima u Engleskoj, Belgiji, Bugarskoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Iraku, Nemačkoj, Luksemburgu, Italiji, Makedoniji, Moldaviji, Poljskoj, Holandiji, Srbiji, Sloveniji, Španiji, Mađarskoj, Turskoj, Kanadi i SAD. Posebno su vredni pomena nastupi na Karnevalu u Nici, Francuska, i Karnevalu u Veneciji, Italija. Svojim najvećim uspesima smatraju umetničke turneje u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Kanadi i SAD-u. Repertoar ansambla je veoma širok. Uklučuje pesme, više od 20 plesova i razne običaje iz Rumunije (Božićne pesme) i karnevalske nastupe pod maskama.

 

BiH

 

Kulturno umjetničko društvo „Piskavica“, Banja Luka, Republika Srpska, BIH

Kulturno umetničko društvo „Piskavica“ je osnovano 2002. godine i radi u istoimenom živopisnom potkozarskom mestu Piskavica kod Banja Luke. Društvo broji oko 200 članova svih uzrasta i profesija (učenici, studenti, radnici i penzioneri) koji rade u više sekcija. Najbrojnija sekcija je folklorna koja ima tri grupe i to: dečiju grupu do 12 godina, omladinsku grupu do 17 godina i izvođačku grupu starijih od 17 godina. U muzičkoj sekciji radi narodni orkestar, pevačka grupa i vokalni solisti. Društvo je jedinstveno po tome što ima sekciju koja se bavi izvornim narodnim stvaralaštvom u okviru koje članovi sekcije pripremaju i prezentuju stare narodne običaje. Koreografije se izvode uz pratnju narodnog orkestra koji broji 15 članova i koje takođe prati vokalne soliste. Nezavisno od folklornih sekcija, tu je tradicionalna grupa koja predstavlja autentične narodne običaje uz pratnju tradicionalnog instrumenta sa područja Potkozarja - tambure trozice.

 

Serbia

 

GKUD „Laza Nančić – Vršački vinogradi“,
Vršac, Srbija

Gotovo čitav vek generacije članova Gradskog kulturno umetničkog društva „Laza Nančić -Vršački Vinogradi“, kroz igru i pesmu neguju narodno stvaralaštvo. Društvo je osnovano 1919. godine i kroz dugu istoriju više puta menjalo je naziv, ali uvek sa istim ciljem, da se očuva izuzetno bogata narodna tradicija. Od 2000-te godine društvo nosi naziv „Laza Nančić“, a od 2017. godine, nakon potpisivanja ugovora o poslovno tehničkoj saradnji sa kompanijom „Swisslion“, sa ponosom svom nazivu dodaju i ime fabrike vina „Vršački Vinogradi“. Ovo će za društvo, u njegovoj budućnosti, značiti mnogo i omogućiti mu da se razvija i još više napreduje. GKUD „Laza Nančić – Vršački vinogradi“ broji oko 300 članova podeljenih u tri sekcije: igračku, pevačku i orkestarsku. Plasirano je među deset najboljih ansambala Srbije i dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

VIŠE IZ OVE KATEGORIJE:
Opšta pravila »
Vi ste ovde: Home Učesnici
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa