Vršački venac

Time passed:
1
1
0
0
8
8
7
7
Dana
0
0
8
8
Sat
3
3
0
0
Minuta
1
1
5
5
Sekundi

 

          Canada Romania Poland Colombia GreeceBulgaria Web-Srbija Kompas35px

Učesnici 2019.

Serbia

 

FOLKLORNI ANSAMBL „BRANKO RADIČEVIĆ”, SREMSKA MITROVICA, SRBIJA

Izuzetni folklorni ansambl po imenu „Branko Radičević” osnovan je 1965. godine u Sremskoj Mitrovici. Od svog osnivanja do danas ovaj ansambl se bavi očuvanjem tradicije srpskog naroda kroz pesmu, ples, kostime i muziku. Ansambl je učestvovao na mnogim festivalima u Srbiji, Grčkoj, Nemačkoj, Italiji, Bugarskoj, Turskoj, Češkoj, Francuskoj, Kini, Poljskoj i mnogim drugim državama gde je osvojio značajne nagrade. Ansambl je takođe poznat po društvenim priznanjima, među kojima se ističe Novembarska nagrada u Sremskoj Mitrovici. Ansambl sada radi pri Kulturnom Centru „Sirmiumart”. Program ansambla sadrži pesme i plesove iz svih krajeva Srbije. Ansambl danas radi u 5 postavki: tri dečija, prvi ansambl i ansambl veterana koji sadrži 250 članova. U svojoj kostimografiji poseduju oko 400 kostima I folklornih nošnji, od kojih su većina originalni.

Branko Radicevic

Umetnički menadžer ansambla: Dragan Đorđević
Umetnički menadžeri nacionalnog orkestra: Vladimir Marušić, Edi Tajm

 

 

bugarska

 

FOLKLORNI ANSAMBL „SIDER VOIVODA”, 
GORNJA ORAHOVICA, BUGARSKA

Folklorni ansambl „Sider Voivoda“ je osnovan 1953. godine u Gornjoj Orahovici. Sastoji se od orkestra folklornih instrumenata, hora i plesne grupe. Tokom 50 godina svog postojanja „Sider Voivoda” nastupio je na preko 3 000 koncerata u prisustvu od više od 3 500 000 gledaoca. Ansambl je osvojio zlatne medalje na 15 nacionalnih folklornih festivala i dobio je nagrade na 3 međunarodna folklorna festivala u Italiji, Tunisu i Poljskoj. Posetili su preko 20 država u Evropi, Aziji i Africi.
Repertoar ansambla je baziran na originalnim i aranžiranim folklornim delima iz oblasti Mizia. Takođe, pokriva i folklorna dela iz drugih bugarskih etnografskih poručja:Trakije, Šopske, Dobrudzhe, Pirinskog, Rodopskog i sadrži kako nastupe za manje dvorane, tako i nastupe sa velikim brojem izvođača.

Bugarska

 

 

Srbija

 

GRADSKO KULTURNO UMETNIČKO DRUŠTVO „LAZA NANČIĆ“, VRŠAC, SRBIJA

Gotovo čitav vek generacije članova Gradskog kulturno umetničkog društva „Laza Nančić -Vršački Vinogradi“, kroz igru i pesmu neguju narodno stvaralaštvo. Društvo je osnovano 1919. godine i kroz dugu istoriju više puta menjalo je naziv, ali uvek sa istim ciljem, da se očuva izuzetno bogata narodna tradicija. Od 2000-te godine društvo nosi naziv „Laza Nančić“, a od 2017. godine, nakon potpisivanja ugovora o poslovno tehničkoj saradnji sa kompanijom „Swisslion“, sa ponosom svom nazivu dodaju i ime fabrike vina „Vršački Vinogradi“. Ovo će za društvo, u njegovoj budućnosti, značiti mnogo i omogućiti mu da se razvija i još više napreduje. GKUD „Laza Nančić – Vršački vinogradi“ broji oko 300 članova podeljenih u tri sekcije: igračku, pevačku i orkestarsku. Plasirano je među deset najboljih ansambala Srbije i dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Laza

 

 

grčka

 

FOLKLORNO I KULTURNO UDRUŽENJE 
„KOSTILATA“, TEODORIJANA, ARTA, GRČKA

„Kostilata“ je Folklorni i plesni ansambl koji ima za cilj negovanje tradicije, posebno plesa, koji izražava emocije kao i određene aspekte života. Takođe, želi da prati razvoj u plesu koji se odnosi na kulturu i okvire društva i ekonomije i konačno ima želju da sve to oživi i poveže sa modernim životom.
Ples i pesme ansambla upoznaju gledaoca sa različitim aspektima otelotvorenja grčke folklorne tradicije i umetnosti, nacionalnim bojama, originalnošću, temperamentom – živopisnom dušom. Nošnje su autentične i tačne kopije, iz svih podneblja Grčke sa prelepim bojama i vezovima, koje se pridržavaju drevne tradicije, dok muzički instrumenti poput lire, gajdi, klarineta, violine, frule i cimbala sviraju u pozadini, predstavljajući time u potpunosti formu grčke folklorne tradicije.
Asocijacija je osnovana 1970. godine. Njen glavni cilj je očuvanje tradicija sa planina Tzoumerka u Epirus regionu (zapadna Grčka).
Kroz njihovo konstantno prisustvo i nastupe u Grčkoj i u inostranstvu (Srbiji, Slovačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Turskoj, Albaniji) ansambl je postao nadaleko priznat, a takođe je i član CIOFFa.

Grcka

 

 

kolumbija

 

UMETNIČKO UDRUŽENJE „MANGLARES“, 
SANTIAGO DE CALI, KOLUMBIJA

Umetničko društvo „Manglares“ je osnovano u gradu Santiago De Cali sa ciljem da proširi i sačuva plesnu tradiciju Kolumbije i prenosi ideologiju o tome koliko je bitno očuvanje životne sredine za sledeće generacije. „Manglares“ ima radni tim koji se sastoji od plesača, glumaca i umetnika koji, kroz umetničke prikaze i širenje dobrih socijalno-kulturnih navika, uspevaju da zabave, edukuju i podignu svesnost. Njihovi nastupi su kombinacija tradicionalnog folklora i modernog plesa, koji stvara jedan moderan format zadržavajući u sebi samu suštinu plesa. Promovišu filozofiju koja nastoji da poboljša kvalitet života povezujući umetnost,ekologiju i druge vrednosti.

Kolumbija

 

 

indonezija 

 

KRIDA BUDAYA, UNIVERZITET INDONEZIJE, 
JAKARTA, INDONEZIJA

Liga Tari Mahasiswa “Krida Budaya” je jedna od vannastavnih aktivnosti Univerziteta Indonezije, koja se fokusira na očuvanje indoneženskog tradicionalnog plesa. Liga Tari Mahasiswa „Krida Budaya” je osnovana 17. februara 1983. godine pri Univerzitetu Indonezije. Od 1988, ovaj ansambl sprovodi svoju kulturološku misiju, a prva misija im je započela u SADu. Uobičajeno, idu na ovakve turneje svake dve godine. Takođe, konstanto pobeđuju na nacionalnom plesnom takmičenju u svojoj državi, pod nazivom Pekan Seni Mahasiswa Nasional (Nacionalna nedelja umetnosti za studente), tako da ne čudi što su predstavnici Jakarte. Njihova misija je da kotinuirano neguju indonežansku razvijenu kulturu čineći je prepoznatljivom na međunarodnom nivou. Njihovi tradicionalni plesovi prestavljaju raznolikost indonežanske nacionalnosti i kulture. Indonezija ima više od 700 etničkih grupa, i svaka od njih ima sopstveni ples i kulturu. Njihova atraktivnost ne prestaje da oduševljava stanovnike Indonezije kao njihovo ponosno nacionalno nasleđe, već zadivljuje i globalnu zajednicu. “Krida Budaya Indonesia” predstavlja obiman pregled tradicije Indonezije, od regiona Aceh na Sumatri, preko Jave do Papue.

Indoneezija 

 

 

Romania

 

FOLKLORNI ANSAMBL „TIMISUL”, 
TEMIŠVAR, RUMUNIJA

Osnovan 1968. godine, folklorni ansambl „Timisul“ se neprestano razvija, uživajući u velikim uspesima i priznanjima, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Pošto su osvajači titula na svim nacionalnim takmičenjima, i prisutni na većini važnih festivala, folklorni ansambl „Timisul“ je oduvek bio priznat kao jedna od najboljih umetničkih trupa Rumunije. Aktivnost ansambla je priznata ne samo od strane specijalista ovog domena, već i od strane publike. Na međunarodnom nivou, “Timisul” je učestvovao na mnogim važnim festivalima u Engleskoj, Belgiji, Bugarskoj, Francuskoj, Iraku, Nemačkoj, Luksemburgu, Italiji, Makedoniji, Republici Moldaviji, Poljskoj, Holandiji, Srbiji, Španiji, Hrvatskoj, Turskoj, Kanadi I SAD-u. Umetničke turneje u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Kanadi i SAD-u su se pokazale kao veoma uspešne.
Asambl ima izuzetno veliki repertoar. Sadrži pesme, više od 20 plesova i različitih običaja iz Rumunije (Božićne pesme) i karnevalske nastupe pod maskama.

Rumunija

 

 

kanada

 

KUD „STEVAN SINĐELIĆ“ - KICHENER, KANADA

Kulturno umetničko Društvo „Stevan Sinđelić“ osnovano je daleke 1979. godine u Kicheneru, u Kanadi. Osnovano je u cilju negovanja i očuvanja narodnih igara i pesama iz otadžbine, gde su od prikupljenog novca, od prodatih ulaznica i donacija, pomagali održavanju imanja Crkve Svete Trojice, kojoj pripadaju i u čijim prostorijama održavaju probe. Društvo danas broji 250 članova raspoređenih u nekoliko sekcija od najmlađih do najstarijih članova. KUD Stevan Sinđelić je u proteklih 40 godina imao nastupe širom Amerike i Kanade. Nastupali su u Miltonu, Hamiltonu, Torontu, Montrealu, Otavi, Vašingtonu, Njujorku, Čikagu, Detroitu, Ohaju, Kaliforniji i Floridi. Ovo je njihovo prvo gostovanje u otadžbini za 40 godina postojanja. Na repertoaru imaju preko 20 koreografija.
Predsednik društva je Meri Čikić a umetnički rukovodilac i koreograf je Dejan Milisavljević Zvečanac.

Stevan Sindjelic 

 

VIŠE IZ OVE KATEGORIJE:
Opšta pravila »
Vi ste ovde: Home Učesnici
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa