Vršački venac

Time passed:
2
2
8
8
7
7
Dana
0
0
4
4
Sat
0
0
6
6
Minuta
4
4
8
8
Sekundi

 

           Bulgaria  ceska  Gruzuja  Panama  Poland  Romania  Web-Srbija  Kompas35px

Održana konferencija za novinare povodom otvaranja 20. MFF "Vršački venac"

U Kulturnom centru Vršac danas je održana konferencija za štampu na kojoj je najavljen program 20-tog jubilarnog Međunarodnog festivala folklora „Vršački venac“.

Prema rečima Tatjane Vukelić, članice organizacionog tima Festivala, U programu 20. Festivala učestvovaće ansambli iz Argentine, Češke, Kine, Kolumbije, Portorika, Portugala i Rumunije, dva vrhunska ansambla iz Srbije (FA „Đido“ Bogatić i KUD „Sevojno“Užice), kao i dva kulturno umetnička društva koja će predstavljati grad Vršac (GKUD „Laza Nančić – Vršački vinogradi“ i KUD „Grozd“). Pokrovitelj ovogodišnjeg Festivala je Grad Vršac, organizator Kulturni centar Vršac, a festival su finansijski pomogli i mnogobrojni sponzori i donatori.
- Od ponedeljka 10. jula do četvrtka 13. jula programi će se odigravati svake večeri od 21h na otvorenoj sceni na gradskog trgu, ali Festival počinje već u nedelju 9. jula, od 20 časova, revijalnim programom Festivala, u kome učestvuju ansambli sa teritorije grada i okoline i to: fanfare KD „Doina“ Ritiševo, KUD „Sveti Sava“ Veliko Središte, KUD „Đura Jakšić“ Pavliš, KUD „Venac“ Izbište, KUD „Vinogradi“ Gudurica, KUD „Vukomir Vidić - Uča“ Kusić, KUD „Dukati“ Margita, KUD „Vukomir Vidić – Uča“ Kusić, KUD „Branko Radičević“ Uljma, KUD „Đordje Maletić“ Jasenovo, KUD „Tommyland“ Nova Moldova, KUD „Češka beseda“ Kruščica, i pripremni ansambl GKUD „Laza Nančić – Vršački vinogradi“ Vršac. Festival će i ove godine imati bogat prateći sadržaj. Poseban akcenat je na Etno sajmu u organizaciji TO Vršac na kome će, između ostalih, biti postavljeni štandovi Udruženja nacionalnih manjina i Udruženja žena sa područja Grada Vršca, ali i štand Vršačkog venca na kome će moći da se kupe različiti suveniri sa motivima grada i Festivala, dodala je Vukelić.
Zahvalivši se na podršci Gradu Vršcu, sponzorima, medijima koji su pratili festival svih ovih godina i volonterima koji su sastavni deo organizacije ove velike manifestacije (ove godine u saradnji sa Kancelarijom za mlade), direktorka Festivala Olga Petrov govorila je i o značaju članstva Festivala u CIOFF-u, internacinalnoj organizaciji festivala pri UNESCO i saradnji sa drugim festivalima u okruženju. KZS2017fotka- Iz ugla dvadesetog festivala mogu da kažem da je u današnje vreme mnogo jednostavnije doći do ansambala, posebno od kada smo članica CIOFF-a, te da imamo posebnu pogodnost što je u blizini Rumunija, sa kojom imamo izuzetnu saradnju, pa od njih, na par dana, preuzimamo pojedine ansamble, koji potom idu dalje na festivale u regionu. Osim toga, trudimo se da zadržimo atraktivnost našeg festivala i nekim samostalnim kontaktima, tako ćemo ove godine ugostiti jedan vrlo lep ansambl iz Kine, iz oblasti Šangaja. To je prvi put da u Srbiji gostuje jedan takav ansambl, a nama, kao organizatorima, uvek je prava satisfakcija da se susretnemo sa, za nas, novim kulturama. Oni će biti pravo osveženje za Festival, rekla je Petrov.
Vršac će tokom trajanja festivala ugostiti oko 500 učesnika iz osam zemalja sveta, sa tri kontinenta, a kao i prethodnih godina, organizovan je bogat program njihovog boravka. Kroz učešće u Radionici učenja srpskih igara imaće priliku da se upoznaju sa srpskom folklornom tradicijom, a turistički obilasci, organizovani u saradnji sa TO Vršac, omogućiće im upoznavanje sa bogatom kulturom i tradicijom Vršca, kao grada domaćina.

Vi ste ovde: Home Novosti Održana konferencija za novinare povodom otvaranja 20. MFF "Vršački venac"
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa